Google Website Translator Gadget

torsdag 26 april 2012

Jag föredrar dom naturligt söta

Om ni inte har noterat det, så har Coca Cola två sockerfria Cola-produkter. Nämligen LIGHT och ZERO. De innehåller numera i stort sett samma ingredienser, men i olika proportioner. Därav en ev. smakskillnad..!?  Båda innehåller sötningsmedlet aspartam. Coca Cola Light innehöll dock ett annat sötn.-medel under åren 2006 - 2008, men nu har man återgått till gamla (aspartam).
Man kan ju inte få samma smak av sötma i drycken som med vanligt socker, men nu finns det kanske hopp om ändring på den punkten. Ett nytt naturligt sötningsmedel har nyligen blivit godkänt inom EU och det är "steviolglykosider". Det kommer från det lilla bladet Stevia från Paraguay med namnet Stevía Rebaudiana Bertoni.  I USA finns redan en Coladryck med Stevia. Coca Cola Pure. Huruvida den nu smakar mer som orginalet med vanligt socker, vet jag inte, men tyvärr så lär det dröja innan någon Cola med Stevia lanseras i Sverige, sa man på Coca Cola, när jag pratade med dom nyligen. Vi får väl helt enkelt vänta och se. Hålla till godo med det gamla aspartam ... tyvärr.....kanske.
I Sydamerika har guaraniindianerna använt växten som sötningsmedel i dryga tusen år. Men det var det först i modern tid som man förstått växtens verkliga potential. Stevia är en naturlig växt med stor sötma som går att vidareförädla till en koncentrerad sötma. Nu används preparatet i stor skala också i USA. Något som t ex japaner redan gjort industriellt sedan 70-talet. 

Inga kommentarer: