Google Website Translator Gadget

tisdag 15 november 2011

Magnetkamera - en teknologisk bedrift

Jag misstänker, att det finns många som förhåller sig ganska ointresserat till en magnetkamera och nästan tar den som självklar på ett sjukhus. Men .... den som har den inställningen är självskriven bland alla dom som inte har en aning om, hur den egentligen fungerar. Den är ett högteknologiskt underverk och ett tillämpat vetenskapligt förverkligande i Nobelprisklass. Vilket deras upphovsmän också fick sig tilldelat i Stockholm för några år sedan.

En liten detalj bara, är det faktum, att i undersökningsrummet finns det syrgasmätare som hela tiden mäter halten av syrgas (gräns 140 ppm), p.g.a. om man skulle få en s.k. okontrollerad magnetquench (när huvudmagnetens supraledande spoles temp. stiger över -264 grader C och den får ett elektriskt stigande motstånd i takt med temp.-ökningen) så omvandlas den starka strömmen i spolen till värme och den normalt kylande och flytande heliumgasen kokar bort.

På mindre än en minut kan 100-150 liter flytande helium då förångas, vilket ger en stor gasvolym som snabbt ersätter ALLT SYRE i rummet. Rummet måste därför snabbt evakueras för att undvika kvävning.

För den som är intresseras och vill bli imponerad, så kan ni här nedan (länk) läsa ett examensarbete om "Magnetisk resonanstomografi" (dvs hur allt fungerar i detalj). Ta ett djupt andetag och läs ...............

Teknisk avhandling Magnetkamera

Inga kommentarer: