Google Website Translator Gadget

onsdag 31 augusti 2011

Lord Nilsson avslöjar

Ekonomiska domedagsprofeter växer upp som svampar, när oron på finansmarknaden blommar upp. Två av dessa är Sveriges Radios ekonomijournalister Tommy Fredriksson och Caroline Åkerlund. Jag blev misstänksam mot sanningshalten i en av deras artiklar på SR's hemsida (och motsv. uttalande i Ekot). Jag kontrollerade då deras uppgifter direkt från källan (SCB) och fann att de byggde allt på falska och påhittade fakta. Här nedan kan ni läsa mitt mail till berörda journalister i frågan ....... 


"Herr Fredriksson, du skrev idag att: ....(citat) "I dag kommer det juli-siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) som visar att hushållen drar ner på konsumtionen" (slut citat). 
Hur kan du skriva någonting som du inte vet ..?? Innan det är publicerat ...!? Om man nu går in på SCB och kontrollerar dina profetior, så visar det sig att: .... (citat SCB) "Försäljningsvolymen i juli-2011 ÖKADE totalt med 1.1%",  jämfört med juli 2010 "  (slut citat).   V.S.B.
 
För det första så bygger du uppenbarligen dina kåserier på en massa subjektiva gissningar och antaganden som dessutom visar sig vara felaktiga. Dina inslag präglas alltid av domedagsspekulationer och du är en journalist som bidrar till finansoron bland det svenska folket. Ofta är dina uttalanden obefogat pessimistiska och nu också bevisat  falska."


Som grädde på moset kan jag också citera den brittiske professorn Charles Goodhart som har utvärderat Riksbankens penningpolitik mellan 2005 och 2010 och menar att riksbanken är dålig på att förutse hur räntan ska bli på längre sikt. Inte nog med att man är dålig på att förutsäga räntan. Goodhart tycker inte heller, att man ska låtsas, att man vet, vad som händer på finansmarknaden längre fram i tiden än några månader.


Inga kommentarer: