Google Website Translator Gadget

lördag 14 februari 2009

Kommer ni ihåg 4:an ...?

Kommer ni ihåg TV4 ? 4:an .. originalet. Den där reklamkanalen som snabbt blev en ny, spännande och gratis konkurrent till SVT och som hade stora förutsättningar att utvecklas till något utöver det vanliga.

Vart tog den vägen ? Den fanns ju i många år, men får nog nu tyvärr anses som ….. om inte död … så åtminstone livlös !? Sedan Janne Scherman tog över den koncernen, så har 4:an mer och mer åderlåtits på sin livsande. Nu är den mest en blek och blodfattig krake på dekis. En hemlös uteliggare som, av de yngre syskonen, har bestulits på nästan alla sina tillgångar.

Syskonen ….TV4-… Plus, 400, Fakta, Guld. Komedi, Science Fiction, Film och Sport lever nu gott på sitt arvegods, medan 4:an mest får hålla till godo med billig, kamouflerad lyteskomik som t.ex. ….. Idol, Let's Dance, Stjärnor på is, "Äckliga hem"(?), Sveriges värsta bilförare, Familjen annorlunda, Parkeringskriget, Judys domstol, Systrar som sitter samman, Supernanny, De överviktigas marsch, Världens längsta kvinna - och jag, Världens minsta man - och jag …. och annat liknande fantasilöst gottande i andras elände och tillkortakommanden.

Så går det, när man (som Scherman) tittar för djupt i balansräkningen och helt avskärmar sig från verkligheten. I sin iver att försöka vara duktig och smörja sina aktieägare med feta utdelningar, har Janne Scherman misslyckats med att förvalta och utveckla den TV-kanal som i gratisutbudet en gång var tittarnas stora, breda och nyskapande kanal. Visserligen en "mamma - pappa - barn -kanal", men med ett relativt diversifierat och genuint underhållande utbud. Nu …. är den mest bara ett blaskigt avkok på sinande idéer och då hjälper det inte, att allt serveras på strassglittrande tallrikar med bubbel i glasen. Skräp är skräp, om än i …..ja ni vet vad…!? Nyhetsmorgon och Nyheterna får däremot helt godkänt, trots allt.

Sedan kan man fråga sig, var Schermans ekonomiska intuition fanns, när han flyttade Bingolotto från 4:an till TV4+ ….?! Inte fanns ägarna i hans medvetande vid det beslutet. Nu sitter ledningen på TV4 och undrar varför tittarna försvann och varför Bingolottos omsättning sjönk som en sten.

Scherman ! T.o.m. du med din trots allt något påvra affärsstrategiska bildning borde ha förutsett det uppenbara orsakssambandet …. !?

Men som sagt … faktum kvarstår! 4:an är långt ifrån, vad den en gång var och för dem som inte har TV4's alla dessa nischade kanaler, där guldkornen från originalet nu istället ligger, får hålla till godo med SVT's utbud som nu, sedan Eva Hamilton tog över, faktiskt har seglat upp som de bästa kanalerna. Brett, intressant, mångfasetterat och underhållande för alla åldrar.

Där du Scherman … där har du en chef som har visionerna och kunnandet för hur ett TV-bolag ska skötas och utvecklas. En chef som förstår, att alla tittare ska kunna äta av kakan. En kaka som du, först och främst, borde lära dig hur man bakar.

Inga kommentarer: