Google Website Translator Gadget

måndag 27 oktober 2008

En doft av Hugo Boss över East River

Det är märkligt hur så många bevingade citat och ordspråk som har fått sin renässans i samband med finanskrisen. Det finns ett franskt ordspråk som nu är aktuellt och som allt för ofta bevisar sin sanningshalt i våra liv:
"Det är alltid det omöjliga som inträffar"
Bortsätt från när vi spelar på Lotto (?).. så är detta en påtaglig sanning. Hur ofta har vi inte sagt …… Det är inte möjligt ……. det kan inte vara sant …… helt osannolikt …o.s.v. Eller hur ? Ändå händer det hela tiden. Den ekonom som innan bankkrisen hade glömt detta lilla ordspråk, fick sig nu en oförglömlig deja-vue upplevelse.

Några andra berömda visdomsord från en Joseph Joubert beskriver (något ironiskt) konsekvensen av marknadens ekonomiska och ibland orättvisa turbulens:
"Plötsliga omkastningar i förmögenheten har en stor olägenhet med sig --- de nyrika har inte lärt sig att vara rika och de ruinerade … inte att vara fattiga"

Ett annat tankekorn som växer på samma planta är :
"Ingenting är mer odrägligt, än en dumbom som har lyckan med sig"
Av någon osökt anledning kommer jag genast att tänka på den där Johan Stael Von Holstein …. eller vad han nu kallar sig. Han var en av de där s.k. entreprenörerna som mest hade turen att tjäna lite pengar innan IT-bubblan sprack. Hans uttalanden och handlingar därefter understryker bara sentensen i den sistnämnda aforismen. Och fler av hans sort platsar säkert i samma sällskap.

De som orsakade den här globalekonomiska undermineringen (bankdirektörerna i Lehman Brothers och deras gelikar bland andra banker och institut i USA) borde åtminstone nu i efterhand fundera över George Saviles tänkvärda ord:
"Den som tror, att man kan göra allt för pengar, kommer säkert att göra allt --- för pengar."

Till de gravt berörda bankchefer på Wall Street som ensamma och tvehågsna kanske står i höstmörkret på Brooklyn Bridge och tänker hoppa, kan jag bara säga ….. Gör det !!
Men först bör ni ta del av och följa Woody Ellens agnostiska filosofi, så kanske ni till slut åtminstone dör med ett mänskligt litet leende på läpparna … !??
"Jag tror inte på ett liv efter detta, men jag har ett extra ombyte underkläder med mig"

Inga kommentarer: